Rüter - Grafmonumentenzorg

Onafhankelijke specialisatie op het gebied van grafmonumenten en natuursteen - Facilitaire diensten voor steenhouwerijen en natuursteenbedrijven

dinsdag, september 12, 2006

Begraafplaatsen sneller vol door vergrijzing in Nederlands Dagblad, 12 september 2006.

Op Nederlandse begraafplaatsen wordt het dringen. Door de vergrijzing stijgt het aantal sterfgevallen snel, terwijl uitbreiding vaak moeilijk is en de vraag naar grote graven stijgt. In Utrecht wordt vandaag een symposium gehouden over het optimaal benutten van begraafplaatsen.

De komende twintig jaar zal het aantal sterfgevallen met dertig procent toenemen, blijkt uit cijfers van het Kenniscentrum voor Bevolkingsdaling en Beleid. Deze cijfers worden vandaag gepresenteerd op een symposium over de exploitatie van begraafplaatsen. Nederlandse begraafplaatsen moeten zich voorbereiden op de gevolgen van de vergrijzing.

Daarnaast moeten begraafplaatsen rekening houden met andere stijlen van begraven, die in sommige gevallen meer ruimte vragen. Terwijl de huidige generatie ouderen eerder voor een sobere uitvaart kiest en zoveel mogelijk spaargeld achterlaat voor de kinderen, zal de nieuwe generatie meer geld uitgeven aan zijn laatste rustplaats. ,,Misschien gaan we weer terug naar vroeger, toen mensen monumentale graven lieten bouwen'', zegt Cor Smulders, begraafplaatsadviseur bij het bureau Genius Loci, één van de organisatoren van het symposium.

Eén van de nieuwste trends is het 'stapelbegraven' waarbij de lichamen in een bovengrondse galerij worden ondergebracht. De galerij mag maximaal drie meter hoog zijn. Smulders: ,,Nabestaanden moeten oogcontact met het graf kunnen hebben.'' De stapelgraven zijn ruimtebesparend en worden steeds populairder in Nederland. Enschede heeft al 190 galerijgraven, die oorspronkelijk waren bedoeld voor de Italiaanse gemeenschap in die stad. Lisse en Valkenburg hebben ook galerijgraven op hun dodenakkers.

Volgens Smulders moeten begraafplaatsen ook meer tegemoet komen aan de wensen van allochtone ouderen. Steeds meer Turken en Marokkanen willen in Nederland worden begraven. ,,Zij willen het lichaam op de rechterzijde in de kist en het aangezicht naar Mekka. Dat betekent dat moslims niet tegenover elkaar kunnen liggen, omdat ze allemaal met het hoofd richting Mekka willen. Voor hen is dus ook meer ruimte nodig.'' Bovendien mag het graf niet te dicht bij een kruis staan, want dat geldt in sommige islamitische stromingen als laster. ,,Voor hen moeten afgeschermde plekjes op de begraafplaats komen. Dit zijn nieuwe klanten. Daar moeten we rekening mee houden.''

Grafkosten
Mark Debets van Monuta Uitvaartzorg presenteert op het symposium een onderzoek, waaruit blijkt dat de grafkosten de afgelopen jaren met twintig procent zijn gestegen. Daaruit blijkt ook dat de ene begraafplaats veel duurder is dan de andere. Wie in Naarden zijn laatste rustplaats wil, moet flink sparen. Een graf kost daar 5818 euro, waarmee de Gooise gemeente de duurste in Nederland is. Ameland is het goedkoopst, daar kost een graf slechts 431 euro.

,,De ene gemeente houdt de begraafplaats sober, de ander neemt een architect in de arm voor het ontwerp'', verklaart Mark Debets van Monuta het verschil in prijs. De grafkosten vallen onder verantwoordelijkheid van de gemeente. Die mag geen winst maken, de opbrengsten moeten kostendekkend zijn.

Bron: Nederlands Daglbad